’n Quiltwasje…

0
4420

Met de lente in de lucht kunnen de eerste wasjes alweer buiten aan de waslijn drogen. Ik was niet graag, maar voor quiltstofjes maak ik een uitzondering! Elk lapje wordt met zorg gewassen en gestreken en daar krijg ik soms best wel wat vragen over. Waarom was ik mijn stofjes? En moet dat?

Allereerst wil ik duidelijk maken dat er verschillende redenen zijn om je lapjes wel of niet op voorhand te wassen. Wassen of niet-wassen maakt je geen betere quilt(st)er – ik geloof niet in al die ‘quiltregels’ – en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Maar waarom kies ik ervoor om mijn stoffen wel te wassen en hoe doe ik dat dan?

Het waarom is makkelijk: katoen krimpt tijdens het wassen en drogen. En omdat niet alle stoffen evenveel krimpen heb ik liever dat ze dat doen voordat ze in mijn quilt zitten. Ik ken iemand die haar stoffen niet op voorhand waste en haar juist afgemaakte quilt kwam heel bobbelig uit de wasmachine omdat sommige stoffen waren gekrompen en andere niet. Dat vind ik zo zonde en ik wil echt niet dat dat met mijn quilt gebeurt! Daarbovenop zijn er veel stoffen die afgeven, zeker rode stoffen en donkere kleuren. Als je ze op voorhand wast voorkom je dat ze later, in je quilt, nog zullen afgeven.
Een andere reden om de stoffen op voorhand te wassen is dat geïmporteerde stoffen verscheept worden in containers. Die worden voor vertrek behandeld met chemicaliën, waaronder insecticiden, en deze kunnen op de stoffen belanden. Hierdoor kun je allergische reacties krijgen. Daar heb ik gelukkig geen last van, maar ik vind het toch een eng idee om elke dag stoffen aan te raken waar misschien ik-weet-niet-wat-voor-vieze-chemicaliën op zitten.

Hoe was ik? Afhankelijk van de grootte van de lapjes gebruik ik emmers of diepvriesbakjes (voor de kleine lapjes zoals deze) gevuld met goed heet water en een flinke scheut azijn (de gewone, witte natuurazijn. Probeer alsjeblieft geen balsamico-azijn ;o). Ik sorteer de stoffen en gebruik één emmer of bakje per kleur. Ik laat de stoffen vervolgens 1 uur in het hete water staan en spoel ze dan uit met nieuw, warm water. Stoffen die afgeven spoel ik herhaaldelijk in nieuw water tot ze niet meer afgeven. De lapjes drogen buiten aan het rekje, of in de wasdroger, afhankelijk van het weer. Als ze bijna droog zijn strijk ik de stoffen op de katoen-stand (***-bolletjes) en vouw ik ze op. Zo zijn ze klaar voor gebruik!

O ja, als je ze in dozen bewaart, dan kun je er wat wierrook of een geurzakje bij doen, dan ruiken ze heerlijk als je ze gaat gebruiken!

En moest je nieuwsgierig zijn wat er met deze ‘Moda Candy’ lapjes is gebeurd? Die zijn verwerkt in dit gezellige lentequiltje! (Pickin’ Daisies, 37 x 52 cm)

Veel was- en quiltplezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in