Van idee tot stof… : Past and Present

0
15197

Ontwerpen was altijd al mijn passie. 10 jaar lang heb ik dit kunnen uiten in mijn patronen. Ondertussen kan ik toch al met enige trots zeggen dat er een heel aantal Nederlandse, Belgische en andere Europese quiltsters onze patroontjes maken en zelfs onze stijl herkennen tussen alle anderen.

Op een dag kwam het op als een wild idee: zou het niet leuk zijn om ook stoffen te ontwerpen? Die gedachte kwam steeds vaker door mijn hoofd geschoten, maar om dat dan om te zetten in de praktijk… dat is iets anders. Daar komt hééél wat bij kijken! Iedereen kan uiteraard iets op papier tekenen en dat op stof laten zetten bij een digitale printer, maar dit effectief op grote schaal doen, en hopelijk zo dat we er onze broek niet aan scheuren, is een heel ander verhaal.

Ik hoor tijdens mijn bezoekjes aan winkels en bij collega-ontwerpers dat ook zij vaak eens een keer stoffen willen ontwerpen, maar ook dat ze altijd afgeschrikt worden door de complexiteit van het proces. En dit was voor mij niets anders: schrik voor de enorme afname bij een industriële fabrikant, terughoudend naar de investering in zowel het financiële als in tijd, en dan spreek ik nog niet over het regelen van bulktransport en douaneformaliteiten die wel ietsje anders dan wanneer je bijvoorbeeld een online stofje koopt over de grote plas. Zo werd dit idee ook steeds weer in de koelkast gestoken.

Dat was echter buiten Philippe gerekend. Hij heeft nog nooit een naald of draad in zijn handen gehad, maar het ondernemen zelf zit hem wel een beetje in het bloed dus vond hij dat we toch maar eens een keertje alles op alles moesten zetten om iets te bereiken in de quiltwereld. Niet dat ik ontevreden ben met enkel de patronen, maar toch… een eigen stoffenlijn zegt me wel wat. Het begon een beetje onzeker van mijn kant, maar Philippe had enorm veel zin in om er zijn schouders, en voor mij vooral belangrijk, zijn kennis van al deze dingen, er onder te zetten en dus gingen we aan de slag!

Ik ga jullie niet vervelen met alle financiële en juridische stappen die hierop volgden dus gaan we meteen naar het leuke deel: ontwerpen :o) Ik heb geen grafische opleiding gehad, ik heb gewoon altijd graag getekend. Wanneer het even kan teken ik er op los in mijn ‘kriebelboekje’ en daaruit kwamen dan ook de eerst ideetjes. De beste ideetjes werden dan gewoon met potlood op papier hertekend. Van daaruit konden we dan verder: met vallen en opstaan alles in de computer zetten, inkleuren en dan, wellicht het leukste om te doen, kiezen welke van de ontwerpen en kleuren uiteindelijk samen in één collectie zullen komen! De stoffen zijn geïnspireerd op die prachtige, sfeervolle antieke quilts en stoffen die je doen herinneren aan vroegere tijden, maar we hebben er een frissere, eigentijdse draai aan gegeven. De naam was dan ook niet moeilijk om te kiezen: Past & Present!

Maar daarmee waren we er nog lang niet, want dat het op de computer staat is wel leuk, maar daar kun je natuurlijk geen quilt mee maken. En dus werd er gezocht naar een fabriek die de rollen stof voor ons kon produceren, een transporteur die de container met onze collectie van de drukker in Azië naar de haven in Antwerpen kon brengen en niet te vergeten naar groothandels die de stoffen wilden verdelen. Die laatsten, en dan vooral in Amerika, vonden het soms wel wat gek dat we maar één collectie aanboden. Tsja… je moet ergens beginnen, toch? Geen zorgen beste groothandels, collectie 2 is onderweg, we timmeren langzaam aan de weg ;o)

Dagen, weken, maanden werk dus je kan wel begrijpen hoe blij we waren toen de paletten met in totaal 1500 (!) rollen stof eindelijk bij ons aankwamen en zeker wanneer ze opnieuw van bij ons konden vertrekken naar de groothandels.

Heb je heel die weg afgelegd met alle zorgen van dien, maar de grootste stress moest dan nog komen: zouden ze wel gekocht worden? Gelukkig werden de stoffen ook goed ontvangen door vele enthousiaste winkeliers en klanten in Europa en daarbuiten en hebben we ze ook al in verschillende quilts voorbij zien komen. Leuk! Dat is zo mooi om te zien! Daar doen we het allemaal voor! Bij deze ook bedankt aan alle mensen die ons toffe berichtjes en foto’s hebben opgestuurd! Eveneens bedankt aan alle winkeliers en hun klanten die ons nog tips & tricks meegaven. We hebben ze zeker meegenomen om de volgende collectie(-s) nog beter te maken.

En hoe het nu verder gaat? De ontwerpen van de tweede collectie zijn klaar. Onze Koreaanse vrienden zijn druk bezig met de kleuren juist te krijgen zoals wij ze willen. Daarna gaat deze collectie in productie en de stoffen zullen eind van de zomer in de winkels liggen. Ben je al nieuwsgierig? Blijf dan zeker onze blog volgen! Misschien kan je er zelfs al eens naar vragen bij jouw quiltwinkel, al een aantal van hen hebben hun bestelling reeds doorgegeven. Misschien die van jou ook al wel ;o)

Veel quiltplezier gewenst tijdens deze zonnige lentemaanden! En leg af en toe die naald ook eens een keertje opzij en om je tuintje te onderhouden :o)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in