Energie besparen tijdens het quilten? Check deze vier handige tips

0
1547

Fanatieke quilters wisten het natuurlijk allang: quilten is ontzettend leuk! Maar wist je ook al dat je tijdens het quilten energie kan besparen? En dat is wel zo fijn in een tijd van hoge energieprijzen en klimaatverandering. In dit artikel geven we je vier praktische tips om zo duurzaam mogelijk te quilten.

Tip 1. Kies voor biologische, gerecyclede en tweedehands materialen
Quilten is altijd al duurzaam geweest doordat er van oude lappen stof nieuwe producten werden gemaakt, bijvoorbeeld wollen dekens. Maar je kan hier zelfs nog een stapje verder mee gaan door bij al je quiltprojecten voor biologische, gerecyclede en tweedehands materialen te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan milieuvriendelijke stoffen, zoals biologisch katoen en biologische bamboe, tencel en wol voor de buitenkant en als vulmateriaal.

Let er wel op dat deze materialen op een milieuvriendelijke manier zijn verkregen. Dat zie je meestal aan een label op het product met daarop een duurzaamheidskeurmerk, bijvoorbeeld GOTS, Fairtrade of OEKO-TEX. Bij producten met deze kenmerken zijn er bijvoorbeeld zo weinig mogelijk grondstoffen gebruikt en is er een minimale CO2-uitstoot.

Bij tweedehands hobbywinkels, de Kringloop of op Marktplaats kan je vaak gerecyclede of tweedehands naalden en garen vinden. Zo hou je de ecologische voetafdruk van je quiltwerkjes zo klein mogelijk.

Tip 2. Naai met de hand
Quilten met een naaimachine gaat natuurlijk een stuk sneller dan met de hand. Maar het kost wel stroom en dat is slecht voor het milieu. Wil je energie besparen? Dan is het beter om met de hand te werken. Dit is ook nog eens een stuk authentieker! Quilten is tenslotte een eeuwenoude handtechniek.

Tip 3. Gebruik zonne-energie bij elektrisch naaien
Wil je toch liever elektrisch naaien? Dan is er een manier om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Als je zonnepanelen hebt kan je de naaimachine hier namelijk op aansluiten. Je hebt een accu en een omvormer nodig om je naaimachine op een zonnepaneel aan te sluiten.

De energie die het zonnepaneel opwekt wordt aan je naaimachine doorgegeven zodat deze werkt. Zo heb je (bijna) geen stroom meer nodig om je naaimachine te laten draaien en kan je een stuk duurzamer quilten.

Tip 4. Maak gebruik van natuurlijke verlichting
Schijnt de zon volop? Ga dan bij het raam quilten. Door het natuurlijke zonlicht blijf je lekker warm en kan je je quiltwerk duidelijk zien, zonder hier kunstlicht voor te gebruiken. Zo kan je flink op je energiekosten besparen.

En dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee! Je energie vergelijken is een handige manier om erachter te komen hoeveel gas- en stroomkosten je hiermee bespaart. Is het warm buiten? Dan is het natuurlijk heerlijk om je buiten in de tuin op je quilt-nijverheid te storten. Zo geniet je optimaal van de warmte tijdens het quilten en draag je meteen je steentje bij aan een beter klimaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in