Van Charm Pack tot quilt…

0
6855

Heb jij al eens gewerkt met pre-cuts? Voorgesneden stoffen, verzameld in een Jelly Roll, Layer Cake of Charm Pack? In het begin vond ik het maar gek. Een aantal jaren geleden waren die pre-cuts namelijk nog niet zo ingeburgerd en zag je enkel af en toe een Charm Pack in de winkels. Ik begreep niet zo goed waarom je een hele stapel lapjes van 13 x 13 cm zou kopen, want daar kun je toch niet veel mee?

Maar al snel had ik door dat het eigenlijk wel een hele leuke uitdaging is om met zo’n pakketje een quilt te maken. Er zijn verschillende patronen voor te vinden, maar vaak Amerikaans en ‘op de snelle manier’ gemaakt.

Als geboren Zeeuwse vind ik dat maar zonde. Alles op de snelste en simpelste manier aan elkaar naaien lijkt misschien interessant en handig, maar hierdoor heb je vaak ook veel stofverlies. De uitdaging zag ik er dan ook in om met die kleine lapjes originele patronen te maken, waarbij de stofjes zo optimaal mogelijk gebruikt worden.

Shades of Summer is één van die quilts. Het is een eenvoudig blok, dat zich herhaalt, maar door de verschillende stoffen is het toch elke keer weer anders. Leuk om te maken ook. Gedachten uit en lekker naaien!

Ik had voor de rand eigenlijk een hele mooie blauwe stof gekocht. Maar nadat we verhuisd waren, was die stof nergens meer te vinden. Alle kasten en dozen met quiltspullen waren al drie keer grondig uitgepluisd, maar helaas… In de winkel hadden ze enkel nog deze paars-bruine stof. Gelukkig ook heel mooi en eigenlijk qua kleur veel warmer dan de blauwe.

Doorquilten heb ik in een hartjesmotief gedaan. Malletje gemaakt, omgetrokken met de blauwe uitwasbare stift en dan met ecru gequilt, net als de rand, die een verenpatroon kreeg. Op donkere stoffen vallen die ecru steekjes goed op en dat is leuk! Je moet daarvoor geen ienie-mini steekjes maken. Als ze allemaal maar ongeveer even groot zijn en recht staan, dan maakt de lengte van de steek niet zoveel uit.

En als hij af is mag hij in de wasmachine (30 graden en zonder wasmiddel, zodat de blauwe stift helemaal verdwijnt) en buiten drogen aan het rekje, dan ruikt hij heerlijk fris!

Intussen heb ik al een flinke stapel quilts die met Charm Packs of andere pre-cuts zijn gemaakt. Ben je nieuwsgierig? Klik dan even hier! Van alle quilts zijn ook patronen verkrijgbaar in het Nederlands, in centimeters en met mallen. Zo kun je meteen aan de slag.

Veel quiltplezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in