Het grote voordeel aan patronen ontwerpen, is dat je, als je een quilt begint, die ook af moet maken. Een patroon uitgeven van een halve quilt, dat gaat immers niet.

Een paar dagen geleden plaatste ik een aantal afbeeldingen op mijn Facebookpagina van een quilt waar ik enkele jaren geleden aan begon, maar die eigenlijk nog altijd op de ‘moet-ik-afmaken-stapel’ ligt. Ik moest eraan denken omdat bij ons, net als bij vele van jullie waarschijnlijk, de koffers voor op vakantie al klaar staan en de laatste dagen voor we vertrekken voor 2 weken zon, zee en terrasjes haast niet snel genoeg voorbij kunnen gaan.

De quilt op de foto’s is mijn piramidequilt. Ik begon er aan in 2011, toen ik, voor we op vakantie vertrokken, nog snel een werkje wilde voorbereiden, want stel je voor dat ik daar in Frankrijk niks te doen zou hebben! Juist, je begrijpt me! :o)

 

Van restjes stof – allemaal overgebleven van eerder gemaakte quilts, gekregen lapjes, lapjes met fijne herinneringen – knipte ik de stukjes op maat, zodat ik een miniquiltje met ‘piramideblokjes’ kon maken.

 

 

Terwijl Philippe de bergen verkende met de fiets, bezocht ik verschillende dorpjes, waar ik na een wandeling telkens wel een fijn bankje vond om (al dan niet in de schaduw) niet alleen van het uitzicht, de warme Franse zon en de tsjirpende cicaden te genieten, maar ook meteen wat steekjes te zetten aan de patchwork-piramides.

 

En die paar blokjes, die smaakten naar meer! En dus werden er nog meer lapjes gezocht, malletjes geknipt en piramides gemaakt. Elk lapje krijgt een plaatsje, hoe mooi of hoe lelijk het ook is. Ook naar kleuren- of stoffencombinaties kijk ik niet. Je krijgt dan hele leuke, verrassende resultaten. Soms een hele mooie combinatie, waar je nog niet eerder aan had gedacht, soms ontstaat er ook een oerlelijke combinatie.

Of die lelijke piramides ook een plekje krijgen in de quilt? Natuurlijk! Daardoor wordt de quilt namelijk zo leuk om naar te kijken! En bovendien, in het geheel vallen ze helemaal niet op. Sterker nog, met allemaal perfect afgewogen kleurencombinaties, zou het maar een saai geheel worden…

 

Hij ligt al een tijd stil omdat er eerst andere quilts af ‘moesten’, maar de restjes én de quiltzin zijn nog lang niet op. Gelukkig maar, want eenmaal dat hij klaar is wordt hij ruim 2 x 2 meter. Wie weet, misschien ontstaan er dit jaar nog wel wat patchwork-piramides onder de Franse zon…

Veel quiltplezier!

Ellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in