Waar haal je zoveel quilt-tijd vandaan? – 8 tips om lekker aan de slag te gaan!

1
8270

Geregeld vragen mensen mij waar ik zoveel quilt-tijd vandaan haal als ik ook nog fulltime werk én mijn eigen bedrijf, Ellie’s Quiltplace, run.
Eigenlijk is het vooral een kwestie van een goede voorbereiding. Dit is heel gemakkelijk en met een beetje zelfdiscipline moet het iedereen lukken.

Voor we beginnen, mag je niet vergeten dat quilten altijd aangenaam en ontspannend moet zijn. Het gaat vaak al zo belachelijk snel in het leven en voor mij is quilten even de klok stilzetten en genieten van wat Ellen-tijd. Het is geen wedstrijd om zo snel mogelijk te werken of zoveel mogelijk quilts te maken. De volgende tips helpen mij om mijn quilttijd beter in te delen en er zo nog meer van te kunnen genieten.

 1. Een goed humeur.
  Het klinkt misschien gek, maar ik begin nooit aan een quilt als het ‘weer een van die dagen’ is of als ik niet genoeg tijd heb en dingen snel snel moet doen. Ik weet dat ik dan niet de ‘perfecte’ stoffen zal vinden of dingen verknip…
  Op een goede dag en met de goede motivatie gaan dingen als vanzelf veel makkelijker en sneller. Ik bereid mijn quilts voor in het weekend en ik patch en quilt door de week.

 

 

 

 1. Wees voorbereid!
  Begin met een plan. In mijn geval is dit een eigen ontwerp, maar het kan natuurlijk even goed een bestaand patroon van een blok of quilt zijn. Lees voor je begint het patroon goed door, beslis hoe groot je de quilt gaat maken, hoeveel blokken erin komen,… en bepaal hoeveel stof en welke andere materialen je nodig hebt voor je effectief aan de slag gaat.
  Heb je iets niet in huis, koop het dan. Het is niet fijn als je er halverwege achter komt dat je niet genoeg stof hebt of dat je klosje leeg is en je geen nieuw meer op voorraad hebt…

 

 1. Zoek een mandje…
  … liefst zonder Kapitein Kat erin ;o)
  Ik bewaar mijn werkjes in mandjes, één voor elk project, zodat alles mooi gesorteerd is en niet door elkaar ligt. Natuurlijk kun je ook koekblikken, plastic opbergboxen, tassen,… gebruiken – wat voor jou het beste werkt.
  Probeer niet om de blokken voor een tweepersoonssprei in een klein koekblik te proppen, dat werkt niet… Kies een mandje waar al je materialen ruim in passen.

 

 

 

 1. Stoffen verzamelen.
  Dit is het leukste deel! In je patroon lees je precies hoeveel je van alles nodig hebt, of – als je bijvoorbeeld een restjesquilt wil maken – verzamel je stoffen per blok of ineens voor heel de quilt en bewaar ze in de mand, samen met je patroon.
  Mensen vragen me wel eens of er dan nog wel ruimte is voor spontaniteit in mijn quilts. Natuurlijk, want of je nu de stoffen in het weekend ineens kiest of je kiest er elke avond een aantal, het is en blijft een ingeving en een keuze van dat moment.

 

 1. Stoffen knippen.
  Afhankelijk van de grootte van de quilt en het aantal blokken knip ik alle stoffen ineens (voor een mini quilt) of per (aantal) blokken (voor grote quilts). Ik knip altijd voldoende blokken om heel de week mee door te komen. Ik vind het verschrikkelijk als ik op donderdag ineens niks meer te doen heb, want na een lange werkdag heb ik vaak geen energie meer om nog iets nieuws voor te bereiden. Meestal eindig ik dan in mijn stoel, zonder werkje, en voel ik me een beetje ontevreden omdat ik niks heb kunnen maken.
  Overigens, gooi nooit je mallen weg, maar bewaar ze in de mand, in een insteekhoesje of een enveloppe, voor het geval je iets vergeten bent te knippen of je je verknipt tijdens het naaien.

 

 1. Bepaal de plaatsing van de stoffen.
  Als je eenvoudige blokken maakt, waar de plaatsing van de mallen en kleuren direct duidelijk is, kun je deze stap overslaan.
  Wanneer ik blokken met veel verschillende stoffen en een specifieke plaatsing van de mallen maak, dan heb ik geen zin om, voor ik ga naaien, nog te moeten puzzelen wat waar moet komen.
  Voor ingewikkelde blokken en samplers gebruik ik mijn blokkenboek (klik). Voor eenvoudiger quilts (1 blok, maar met verschillende kleuren) leg ik de blokken op tafel en maak ik er foto’s van met mijn gsm. Omdat ik mijn gsm altijd bij me heb, kan ik als ik ga naaien gemakkelijk en snel terugvinden welke stof waar komt. Je kunt ook een kleurindicatie aangeven op je patroon. Kijk wat voor jou het beste werkt.

 

 1. Sorteer je lapjes per blok of rij.
  Ik bewaar al mijn geknipte malletjes netjes gesorteerd per blok, zodat ik meteen aan de slag kan. Hetzelfde geldt voor tussenbanen, hoekblokken, randen,…
  Ik speld een klein stukje papier met het nummer van het blok of de baan op elk stapeltje stoffen, zodat het keurig bij elkaar zit.

 

 1. Aan de slag!
  Nu alles netjes voorbereid is, kan ik aan de slag! Als ik na het werk thuis kom (en eten heb gekookt, de keuken heb opgeruimd en alle bestellingen, e-mails en andere Ellie’s Quiltplace-dingen heb gedaan), pak ik mijn mandje, pak ik blok nummer 1 en kan ik beginnen.
  Vergeet niet om, als je stopt, alles weer netjes op te bergen, zodat je morgen niet moet zoeken waar je bent gebleven, maar meteen weer kunt verder gaan.

Hopelijk werkt dit voor jou even fijn als voor mij!
Succes en vooral veel quiltplezier!

1 REACTIE

 1. Hallo Ellie

  ik zag op jou site enkele aarde kleur stoffen die ik in mijn quilt kan gebruiken waar kan ik deze kopen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in