Antieke patchworksterren in ’n nieuw jasje…

0
2968

Even terug in de tijd… De Elzas, september 2015…

Samen met Philippe was ik op de beurs in Sainte-Marie-aux-Mines en ’n bezoekje aan Jane Lury en haar antieke quilts kon natuurlijk niet ontbreken.

De quilts zijn prachtig, echt een genot om naar te kijken, maar wat ook heel interessant was, was de grote mand die Jane had meegenomen en die bomvol zat met blokken. Blokken die voorzichtig uit antieke quilts zijn gehaald, omdat de quilt in z’n geheel te versleten was of te beschadigd was door bijvoorbeeld brand of motten en dus niet meer gebruikt kon worden.

In die grote stapel nine patches, schoolhouses, mandjes en applicatieblokken, was er één blokje dat ineens mijn aandacht trok: een paarse ster op een ecru achtergrond. Liefde op het eerste gezicht, zo mag je het gerust noemen. Ik zocht nog even verder (lees: ik spitte heel de stapel grondig door) en kwam nog 3 broertjes (of zusjes?) van het blok tegen. Nadat ik betaald had liep ik blij met een paars plastic zakje met 4 antieke blokjes weer naar buiten.

De stoffen zijn teer: heel dun door het gebruik en de tijd. Dat verbaast ook niet, als je bedenkt dat ze bijna 150 jaar geleden, rond 1870, in stukjes geknipt en aan elkaar genaaid werden.

Aan de achterkant en in de naadtoeslagen zie je dat de stoffen 150 jaar geleden, voordat ze gebruikt en gewassen werden, veel feller waren. Dat is vaak zo bij antieke quilts. Het ‘vergrijsde’ wat wij met de antieke quilts associëren zat vaak niet in de originele stoffen, maar is toegevoegd door de tijd.
Overigens was er niet altijd genoeg stof voor een blokje. Dat werd prima opgelost door verschillende lapjes aan elkaar te naaien, zodat het toch groot genoeg werd voor nog een sterpunt.

Natuurlijk zijn mijn blokjes niet de enige blokken die bewaard zijn gebleven. In tegendeel, er zijn veel meer quilts en blokken, die groter, mooier en beter bewaard zijn gebleven. Wat maakt dit verhaal dan toch zo speciaal zul je denken?

Afgelopen september in Sainte-Marie, stond er opnieuw een bezoekje aan Jane en haar antieke quilts op het programma. Philippe kan ik hier niet blij mee maken, dus ging hij een wandelingetje maken. Om 12 uur hadden we weer afgesproken.

Nadat ik de quilts had bewonderd dook ik ook nog even in de blokkenmand. Je weet immers nooit wat je tegenkomt. Maar wat ik tegenkwam had ik eigenlijk niet verwacht: ‘mijn’ sterretje, in ecru met blauwe bloemen! Twijfelend legde ik het terug. Ik had nog niks met mijn 4 blokjes gedaan en 5 is een oneven aantal, wat moet je dan met die laatste doen?…

Tot er even later, vanonder een paar andere blokken, een groene ster naar me lag te kijken. Dit was te toevallig! Ik zocht snel terug naar het ecru blok, maar intussen had ik de kerkklok al 12 u horen slaan en even later belde Philippe met de vraag of ik al onderweg was.

Met het groene blok in mijn handen kwam ik aan op de plaats waar we afgesproken hadden. Philippe had zich geïnstalleerd met een lekkere Elzas-wijn en bestelde er voor mij ook een. Hij vertelde over zijn wandeling en over de poezevriendjes die hij onderweg had gemaakt (elke kat die we tegenkomen krijgt een knuffeltje van hem ;o) ) en ik vertelde over mijn ‘nieuwe’ antieke blokje. Met gemengde gevoelens, want wat had ik een spijt dat ik de ecru ster niet meer gevonden had!

Het knagende gevoel bleef dus toen mijn wijntje op was, riep ik de ober, bestelde ik (terwijl ik naar Philippe wees) er nog één en sprong ik op. “Geniet van je wijn, ik ben direct terug!” riep ik en holde terug naar Jane.

Het ecru blok lag nog in de stapel en zo blij als een kind (en nog wat rood en nahijgend van mijn spurtje) betaalde ik. Jane keek me een beetje vreemd aan, tot ik haar vertelde over de blokjes die ik vorig jaar kocht en hoe ik er nu 2 uit dezelfde quilt had bij gevonden. “Dat is héél bijzonder”, zei ze. “Na zoveel jaren samen uit elkaar gehaald en nu weer samengebracht!”

De 6 antieke sterren brachten Philippe op het idee om deze blokjes uit het verleden (Engels: Past) na te maken met onze eigen stoffen uit het heden (Engels: Present). Een patchworkpatroon met sterren, dat moet je mij geen twee keer vragen, dat vind ik altijd een goed idee ;o)

Ik heb 6 blokken gemaakt, net zoals de 6 sterren die ik heb gevonden. De Monsters hebben daarbij goed geholpen. Louis was heel geïnteresseerd in het opspannen en Wiske kwam eens kijken bij het doorquilten. Ze snapte er nog niet zoveel van en al snel vielen haar oogjes dicht :o)

En zo zien ze er samen uit: de antieke sterren, samen met het nieuwe quiltje. Past en Present, prachtig bij elkaar!
Zin om ook aan de slag te gaan? Het patroon vind je op onze website!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in